Code Rood: Stripboek over Rivierkreeften

Westlands stripboek Code Rood ligt in de winkel, Code Goud volgt snel

Code Rood is er! Vrees niet, het gaat niet stormen, stortregenen en onweren. Het betekent dat het gloednieuwe Westlandse stripverhaal van Paul Kerrebijn en Koos Vellekoop in de schappen van de Naaldwijkse boekhandels ligt. Iets eerder dan de geplande 1 september, maar dat is speciaal vanwege de Westland Reünie, de Naaldwijkse feestweek.

Rode draad in Code Rood is de Amerikaanse rivierkreeft die een ware plaag is geworden in de hele regio. De hoofdpersonen in het verhaal zijn Kobus Kwast en Paul Palet, verwijzend naar de creatieve geestelijke vaders van de strip.

In het hilarische stripverhaal duiken tal van bekende streekgenoten op, zoals onder anderen Sjaak van der Staak en Arnoud Rodenkool. Wie het verhaal doorbladert, herkent direct allerlei plekken, bedrijven en mensen. ,,Alle gelijkenissen in het verhaal berusten volledig op toeval”, aldus Kerrebijn met een ondeugende glimlach.

Het is overigens de schuld van Van der Staak dat de Amerikaanse rivierkreeft door een groeimiddel uit de tuinbouwsector de afmetingen van een bestelwagen heeft aangenomen. ,,Burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland was aanvankelijk wat huiverig om deel uit te maken van de strip, maar toen-ie hem eenmaal gelezen had, lag hij dubbel van het lachen”, zegt Kerrebijn. ,,En Van der Tak kwam ook niet meer bij.”

Bedrijven die in de strip voorkomen willen het boek massaal cadeau doen als relatiegeschenk. De volgende strip is alweer in de maak: Code Goud. In dat verhaal staat de Rotterdamse haven centraal. En voor de editie erna zijn ook al plannen.

11042018 – wateringen, noordweg, Paul Kerrebijn en Koos, die samen werken aan een nieuw Westlands stripboek, mannetjes makers AD Haagsche Courant Westland © Thierry Schut