Waar koop je rivierkreeft?

Steeds meer beroepsvissers richten zich op de rivierkreeftenvisserij. De vissers brengen de rivierkreeften op de markt, want de kreeftjes zijn ontzettend lekker! Bovendien worden ze kleinschalig en lokaal gevangen, en help je door ze op te eten mee in de strijd tegen de rivierkreeft! Maar waar koop je ze? Good Fish maakte een kaart waarop je kunt zien waar je bij jou in de buurt rivierkreeft kunt bestellen!

Waarom zou je rivierkreeft kopen?

In Nederland is er een overvloed aan invasieve rivierkreeften. Een hoge dichtheid aan rivierkreeft kan zorgen voor allerlei problemen met de waterkwaliteit. Dé oplossing om de rivierkreeften te bestrijden is nog niet gevonden. Inmiddels zijn er wel beroepsvissers aan de slag gegaan om de rivierkreeften op te vissen en te verkopen. Door de vissers wordt er jaarlijks zo’n 30-40 ton rivierkreeft uit de wateren gehaald en in de markt gebracht. De kreeftjes zijn ontzettend lekker, lokaal gevangen en door ze te eten help je in de strijd tegen de rivierkreeft. Maar hoe kom je aan deze kreeften? Om je een handje te helpen heeft Good Fish een kaart gemaakt. Hierop kun je gemakkelijk zien welke visser bij jou in de buurt actief op rivierkreeft vist en waar je de kreeftjes kunt bestellen. Kijk voor recepten op deze pagina, ook hebben we nog een recept op deze flyer staan.

Rivierkreeft in de supermarkt

Rivierkreeften zijn ook te koop in de grotere supermarkten. Hier worden ze gepeld en voorgekookt aangeboden. De rivierkreeften in de supermarkt werden lange tijd uit China gehaald, waar deze gekweekt en verwerkt werden en naar Nederland geïmporteerd. Het gaat hier om dezelfde soort rivierkreeft als de soort die in Nederland veel gevangen wordt en voor overlast zorgt, namelijk de Rode Amerikaanse rivierkreeft (P. Clarkii). De gekweekte rivierkreeften scoren rood op de VISwijzer en zijn dus geen duurzame keuze. Tegenwoordig zien supermarkten steeds vaker af van rode soorten, waardoor de Chinese rivierkreeft ook minder snel in het schap ligt. In plaats daarvan zie je vaker rivierkreeft uit Spanje komen, waar de soort ook bevist wordt als bestrijding tegen de exoot, net als in Nederland. Of de vispraktijken in Spanje ook groen scoren op de VISwijzer wordt momenteel nog onderzocht, maar het is beter dan ongecertificeerde kweekkreeft uit China. Het advies voor nu blijft om goed op te letten waar je rivierkreeft vandaan komt als je ze koopt, want nog niet alle supermarkten zijn overgeschakeld!

Rivierkreeft bij de groothandel en in restaurants

Vissers in Nederland brengen hun rivierkreeften grotendeels in de markt via restaurants of groothandelaren. Een aantal brengt hun vangst naar de visafslag. In de filialen van de Makro kun je rivierkreeften uit Nederland kopen, kijk op de kaart hiernaast welke filialen dat zijn. Maar let op, in de Makro worden ook gekweekte rivierkreeften verkocht. Let dus altijd goed op waar de rivierkreeften vandaan komen als je ze koopt.

Restaurants hebben de rivierkreeften inmiddels ook ontdekt en steeds meer chefs ontdekken nieuwe gerechten met de rivierkreeften. Kijk op de kaart hiernaast welke restaurants rivierkreeft op de kaart hebben staan.

Serveer jij ook rivierkreeft aan je gasten? Laat het ons weten, dan plaatsen we uw restaurant op de kaart!

Bekijk hier waar je in de buurt rivierkreeft kunt kopen:


Bekijk je deze kaart liever op groot scherm? Klik dan hier!

Kijk hier hoe je de rivierkreeft pelt!