Rivierkreeften in de horeca

Good Fish Foundation heeft onderzoek gedaan naar de huidige illegale aanvoer van rivierkreeften in de horeca. Ook is er onderzocht of er noodzaak is tot betere voorlichting en communicatie van herkomstinformatie in de keten. De menukaart van 500 Nederlandse horecazaken is onderzocht op hun vis, schelp- en schaaldier aanbod en telefonische enquêtes zijn afgenomen.

Download hier de rapportage Rivierkreeften in de Nederlandse horeca.

Specifiek voor rivierkreeften is er gevraagd of de horecaondernemer ook van lokale vissers inkoopt. Wanneer dit het geval was is er doorgevraagd naar de soorten en de herkomst. Ook is er input geleverd door deskundigen van Sportvisserij Nederland en netVISwerk.

Op 8% van de menukaarten zijn gerechten met rivierkreeften gevonden. Slechts 2 van deze restaurants hebben openlijk aangegeven dat ze van lokale vissers afnemen. Informatie over de herkomst van de vangst of vergunningen waren niet beschikbaar. Van de andere restaurants is het onbekend hoe deze aan de rivierkreeften komen. Dit kan levende aankoop zijn van beroepsvissers, levende aankoop van vissers zonder vergunning (illegaal) of geïmporteerde gepelde rivierkreeften uit China, de VS of Spanje.

Op geen van deze menukaarten is aangegeven waar de rivierkreeften vandaan komen, welke soort het is of hoe ze gevangen zijn. Ook tijdens de telefonische enquête was dit niet te achterhalen en de leveranciers bieden geen volledige en transparante informatie.

Er zijn nog veel stappen te maken wat betreft de kennis over rivierkreeften van horecaondernemers. Als horecaondernemers kritische afnemers worden kan de weg naar illegale aanvoer gesloten worden. Informatie over de rivierkreeftenproblematiek en het belang van legale visserij ter voorkoming van onbedoelde bijvangst, ondersteuning van de legale kleine ondernemers, en om verdere verspreiding te voorkomen zijn hierin essentieel. Ook een verbeterde handhaving tegen illegale aanvoer moet gerealiseerd worden door middel van strengere controles en eventueel een logo voor legaal gevangen rivierkreeften uit Nederland als onderdeel van een beheersprogramma.

Download hier de rapportage Rivierkreeften in de Nederlandse horeca.