Waterschapspartij wil strijd aanbinden met rode rivierkreeften

De Algemene Waterschapspartij Delfland (AWP) is helemaal klaar met de rode rivierkreeftjes die de wateren van Westland en omstreken teisteren en wil een proef gaan doen om ze te vangen.

Algemeen Dagblad, AD, Fred Vermeer 

Daarvoor dient de partij donderdag een motie in tijdens een vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland. Om de boodschap kracht bij te zetten, komen Paul Kerrebijn en Kees van der Plas inspreken.

Kerrebijn is een van de twee makers van Code Rood, een Westlands stripboek met de rode rivierkreeft als een van de hoofdrolspelers. De kunstenaar vertelt met een knipoog over de ergernis die de oorspronkelijk uit Amerika afkomstige rivierkreeft hier veroorzaakt.

Ook sportvisser Kees van der Plas doet donderdag een duit in het zakje. Hij legt uit wat deze kreeften, die steeds talrijker worden, zoal voor overlast veroorzaken.

De rode rivierkreeften zijn uitgegroeid tot een ware plaag. Onder water vreten ze alle waterplanten op en nemen daarbij ook kikkerdril en eitjes van salamanders mee. Ook graven ze holletjes in de kanten en lopen ze na een regenbui gewoon de tuinen in of op straat. Ze hebben wel vijanden, zoals reigers en meeuwen die ze opeten, maar die kunnen de enorme aantallen niet bijbenen.

De AWP wil nu veldproeven met kreeftenkorven gaan doen om te kijken of de overlast en de schade aan de natuur op die manier kunnen worden beperkt. Dat zou in samenwerking kunnen met de enige beroepsvisser die nog in Delfland actief is. ,,Code Rood is een heel toepasselijke titel”, zegt Hans Middendorp, fractievoorzitter van de AWP Delfland en visbioloog. ,,De aantallen rode kreeftjes lopen nu echt de spuigaten uit.”