Kennisplatform Rivierkreeft bij Vroege Vogels!
Afgelopen dinsdag bezocht Vroege Vogels de veldproef in Dordrecht van Kennisplatform Rivierkreeft. De invasieve Amerikaanse rivierkreeft is een groeiende plaag in de Nederlandse wateren en GFF onderzoekt samen met WEMR en rivierkreeftvissers of de beroepsvisserij een oplossing kan bieden. De opname werd op zondag 18 augustus uitgezonden op NPO Radio 1. Gemist? Hier luister je het hele fragment terug!
De invasieve rivierkreeften hebben zich de afgelopen 20 jaar razendsnel verspreid over de Nederlandse wateren. Deze rivierkreeften zijn ongewenst omdat rivierkreeften waterplanten wegknippen en hierdoor de waterkwaliteit achteruit gaat. Rivierkreeften zouden mogelijk oevers instabiel maken en het is moeilijk om bagger af te voeren uit gebieden waar rivierkreeften voorkomen.
Effectieve maatregelingen om de invasieve rivierkreeften te bestrijden zijn nog niet gevonden. Op 1 juni 2019 is er onder leiding van Wageningen Environmental Research (WENR) een veldproef gestart in Dordrecht. Met deze veldproef wil wij in kaart brengen wat het effect is van het wegvangen van rivierkreeften op het water, omgeving en de kreeftenpopulatie zelf. Mogelijk brengt het intensief wegvissen het aantal rivierkreeften tot zo’n laag niveau dat ze nog nauwelijks negatief impact op de omgeving hebben.
Vroege Vogels is met onderzoeker Ivo Roessink (WENR) en beroepsvisser Matthijs Makop op pad gegaan in het onderzoeksgebied om te praten over deze veldproef en de problematiek van de Amerikaanse rivierkreeft. Ivo en Matthijs vertellen waarom rivierkreeften een probleem vormen, wat wij precies aan het onderzoeken zijn en waarom we kijken of de beroepsvisserij mogelijk een rol kan spelen.
Foto’s: Fabrice Ottburg