Nieuws

Kamervragen over stand van zaken aanpak Amerikaanse rivierkreeft

De VVD Kamerleden Thom van Campen en Peter Valstar willen van landbouwminister Adema weten wat de actuele stand van zaken is van het in het voorjaar van 2021 gestarte bestuurlijke overleg tussen LNV en de Unie van Waterschappen om met betrokken partijen tot een strategie rondom uitheemse rivierkreeften te komen en van de in 2016 ingezette maatregel toestaan commerciële bevissing door de beroepsvisserij.

De kamervragen (link) volgen op de brandbrief die vanuit waterschap Krimpenerwaard is verstuurd en o.a. namens Good Fish was ondertekend, daarnaast was dit niet de eerste keer dat een vergelijkbare brief uit de Krimpenerwaard kwam, ook in 2015 werd al gewaarschuwd voor de rivierkreeft. De twee kamerleden stellen dan ook een flink aantal kritische vragen over de aanpak van de afgelopen jaren.

Zo trekken zij in twijfel of de huidige aanpak, waarbij wordt vertrouwd op de inzet van de binnenvisserij, voldoende is. Zijn er namelijk wel genoeg binnenvissers? Zij zien verder dat waterschappen zelf en los van elkaar zijn overgegaan op lokale bestrijding en onderzoek, maar dat de waterschappen de middelen en mensen missen dit effectief te doen. Moet het Rijk daarom niet ingrijpen?

Good Fish heeft haar mening over de huidige Kamervragen gegeven op haar website, hier, ook vorig jaar waren er Kamervragen gesteld over de aanpak waar Good Fish haar mening over heeft gegeven, lees dat hier.

Voor het AD bericht volg deze link.