Kaart verkooppunten rivierkreeft gelanceerd

Good Fish Foundation maakte een kaart waarop je meteen kunt zien waar je rivierkreeften kan kopen. Zowel de visser bij jou in de buurt, als restaurants die rivierkreeften serveren staan op de kaart.

Rivierkreeft koop je bij lokale vissers. Hoe leuk is dat! Veel leuker dan kopen in de winkel, daar help je bovendien het probleem niet mee oplossen. Rivierkreeft in de supermarkt komt namelijk uit China, daar worden ze gekweekt, vervolgens worden ze helemaal naar Nederland verscheept. En daar is natuurlijk niks duurzaams aan. Bovendien help je daarmee onze dijken niet. Je kunt rivierkreeften zelf bij een lokale visser bestellen. Ook zijn er een aantal restaurants die rivierkreeften uit Nederland op de kaart hebben staan. Kijk hier om te zien waar je in jouw buurt rivierkreeften kan kopen:

Help! Hoe pel je ze?
Rivierkreeften moeten wel nog gepeld worden voordat je ze kunt eten. Dit doe je na het koken. Weet je niet hoe dat moet?
Bekijk deze handige tutorial online.

Nederlandse rivierkreeftvissers
Er zijn al meer dan 20 vissers in Nederland die vissen op rivierkreeft voor de verkoop. Zoals Jan en Ramona de Waard uit Lekkerkerk:

“Wij runnen samen een visserijbedrijf op rivierkreeften en organiseren daarnaast rivierkreeften party’s. De visserij op rivierkreeften is mooi, lokaal en kleinschalig en lost bovendien een groot probleem voor watereigenaren op. Wij zien namelijk dat bevissing wel degelijk een effect heeft op de populatie van de rivierkreeften. Als we ergens beginnen met vissen zien we een verschil ten opzichte van niet beviste gebieden. We zien onze vangsten afnemen en dat drassige kale sloten vaster en levendiger worden. Langzaam zien we zelfs een herstel van waterplanten.”

 

Over het rivierkreeftenproject
Rivierkreeften zijn al jaren een plaag in Nederland. Door beroepsvissers wordt in Nederland al wel op rivierkreeften gevist, maar gezien de hoeveelheid rivierkreeften moeten dit er nog veel meer worden. Hiervoor moeten we met z’n allen aan de rivierkreeft. We eten in Nederland al wel rivierkreeften, maar we eten de verkeerde! De rivierkreeften in de supermarkten zijn geïmporteerd uit China, waar ze niet op een duurzame manier gekweekt worden. Waarom eten we niet massaal de rivierkreeften uit Nederland? Het is exact dezelfde soort!

Good Fish Foundation onderzoekt ondertussen met Wageningen Environmental Research hoe deze visserij economisch het best, maar ook op een duurzame manier, ingericht moet worden. Zodat we zowel de visser als de natuur een handje helpen. We gaan ons inzetten om de rivierkreeftenvisserij verder te laten ontwikkelen. Als we willen dat meer vissers en consumenten aan de rivierkreeften gaan, moet de beroepsvisserij verder professionaliseren aan de hand van een doordacht businessmodel. Hierbij horen meer mogelijkheden om de rivierkreeft op de markt te brengen. Om dit te stimuleren helpt Good Fish Foundation de consument een handje met deze rivierkreeftenkaart. Wageningen Environmental Research richt zich op het wetenschappelijke onderzoek naar de effecten van de beroepsvisserij op de plaag.

Op de andere pagina’s van deze website vind je nog meer lezen over de rivierkreeften.

Het project Kennisplatform Rivierkreeft wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Maritieme Zaken Visserij (EFMZV).