Een overheerlijk recept met rivierkreeftjes

In Nederland maken we ons steeds meer zorgen om de Amerikaanse rivierkreeften. Deze exoten hebben zich de afgelopen decennia razendsnel verspreid in Nederland. Hier veroorzaken ze allerlei problemen met de waterkwaliteit en brengen schade toe aan het ecosysteem. Het is inmiddels een ware plaag. Gelukkig zijn rivierkreeften met toenemende mate populair bij consumenten en helpt wegvangen mogelijk ook bij het tegengaan van de plaag.

De visserij op de Amerikaanse rivierkreeften in Nederland kan de overlast die ze veroorzaken terugdringen. De visserij op rivierkreeften in Nederland gebeurt kleinschalig, meestal door kleine ondernemers die met korven of fuiken de rivierkreeften opvangen. De vissers brengen de levende rivierkreeftje zelf naar de horecapartijen. Versheid gegarandeerd!

In Zweden en de Verenigde Staten zijn de rivierkreeften een ware delicatesse. Er worden hier regelmatig grote rivierkreeften-feesten gehouden, zogenoemde ‘Crayfish boils’. Hierbij worden rivierkreeften samen met aardappelen, maiskolven, worst en allerlei groenten gaargekookt en op een grote tafel uitgestort (zie recept onderaan de blog). Alle gasten pellen en eten gezamenlijk van de rivierkreeften. Daarnaast zijn er nog talloze andere mooie recepten te maken van rivierkreeften.

Op dit moment serveren een aantal restaurants al rivierkreeften, zoals een rivierkreeftensalade. Deze diepgevroren rivierkreeften zijn voornamelijk gekweekt en komen uit China of Spanje. Deze rivierkreeften zijn minder duurzaam en bovendien minder vers. Weet jij als goede chef hoe je je creativiteit kwijt kunt in een gerecht met duurzame rivierkreeft? Probeer het eens! Mail naar irene@goodfish.guide om in contact te komen met de meest dichtstbijzijnde lokale rivierkreeftvisser.

RECEPT: Authentieke Louisiana ‘Crayfish boil’

Bereidingstijd: 40min
Ingrediënten:
Aardappelen
Mais
Uien
Cajunkruiden
Peper en zout
Cayennepeper
Laurierblaadjes
Knoflook

Voor dit recept heb je een diepe (braad)pan nodig om alle kreeften te bedekken met water.

1) Vul de pan voor 1/3 met water en breng aan de kook. Voeg toe: aardappelen, mais, uien, cajunkruiden, zwarte peper, zout, cayennepeper, laurierblaadjes en knoflook.

2) Zet het vuur lager en laat ongeveer tien minuten sidderen, tot de groenten nauwelijks zacht zijn, ongeveer 10 minuten. Proef en voeg naar smaak eventueel meer zout toe.

3) Voeg nu de levende rivierkreeften en de worst toe. Gaar de kreeften 3 tot 4 minuten in  het kokende water met de deksel op de pan. Zodra ze gaar zijn kleuren ze rood.

4) Zet het vuur uit en laat de kreeften nog 10 minuten weken. Hoe langer de kreeften weken, hoe smaakvoller ze worden.

5) Giet af en gooi het vocht weg. Keer het vergiet om en leg alles op tafel of gebruik een grote schaal of bakplaat. Knijp de halve citroenen uit en serveer direct.