Soorten Identificatie
Europese rivierkreeft
De Europese rivierkreeft (Astacus astacus) is de enige inheemse rivierkreeft in Nederland. Over het algemeen is hij bruin tot zwartbruin, de scharen zijn dan aan de onderkant felrood. Een blauwe variatie van deze soort komt ook vaak voor, dan is de onderkant van de scharen niet rood. Mannetjes kunnen tot wel 16 cm worden, vrouwtjes blijven doorgaans klein.
Geknobbele Amerikaanse rivierkreeft
De geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft (Orconectes virilis) is een middel grote kreeft en wordt maximaal 13 cm lang. Hij heeft zijn naam te danken aan de grote knobbels op zijn lichaam, vooral op zijn scharen. De geknobbelde rivierkreeft is donkerbruin van kleur, met een bruingroene tint aan de bovenzijde van de scharen.
Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft
De gevlekte Amerikaanse rivierkreeft (Orconectes limosus) is relatief klein, hij wordt maximaal 12 cm lang, exclusief zijn scharen. De gevlekte Amerikaanse rivierkreeft heeft rood-bruine vlekken op zijn onderlijf. Deze zijn minder zichtbaar naarmate de tijd verstrijkt van de laatste verschaling en wanneer het dier viezer is. Karakteristiek aan deze soort zijn de oranje-zwarte schaarpunten.
Rode Amerikaanse rivierkreeft
De Rode Amerikaanse rivierkreeft (Procambarus clarkii) is misschien wel de bekendste soort van de Amerikaanse rivierkreeften. In de Verenigde staten wordt deze kreeft de red swamp crayfish genoemd omdat hij vooral in moerasgebieden in Louisiana voorkomt. De Rode Amerikaanse rivierkreeft heeft een felle rode kleur over zijn hele lichaam en scharen. Zijn achterlijf is vrijwel egaal rood, zonder vlekken of strepen. Op zijn scharen heeft deze soort rode knobbels. Bijzonder aan deze soort is dat hij ook blauw kan zijn, deze variant is echter zeldzaam in Nederland.
Gestreepte Amerikaanse rivierkreeft
De gestreepte Amerikaanse rivierkreeft (Procambarus acutus) is vrij klein in vergelijking met de andere Amerikaanse soorten, hij wordt maximaal 11 cm lang. De soort heet relatief lange voorpoten met grote, smalle scharen. Volwassen dieren zijn opvallend oranje-rood gekleurd en zijn dan makkelijk te verwarren met de rode Amerikaanse rivierkreeft. De achterlijf segmenten zijn in het midden donker en aan weerszijden duidelijk lichter, zodat drie lengtestrepen ontstaan: een donkere middenstreep en twee lichte zij-strepen.
Californische rivierkreeft
De Californische rivierkreeft (Pacifastacus leniusculus) is herkenbaar aan zijn scharen. Deze zijn aan de onderzijde rood. Boven op de scharen zit een opvallende witte vlek. De kreeft is zeer glad, hij heeft alleen twee stekels direct achter het oog. Hij lijkt op de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft, die ook veel voorkomt in Nederland, echter bij deze ontbreekt de rode onderzijde van de scharen. Verder kan de Californische rivierkreeft een stuk groter worden dan de andere rivierkreeften, tot wel 25 cm.
Marmerkreeft
De marmerkreeft (Procambarus fallax forma virginalis) is een kweekvorm van de Everglades-moeraskreeft (Procambarus fallax). De kreeften die in Europa aanwezig zijn, zijn allemaal vrouwelijke exemplaren die zichzelf kunnen voortplanten. De marmerkreeft is relatief klein, 13 cm zonder scharen, met een opvallende ‘marmer’-tekening op het hele lichaam.
Turkse rivierkreeft
Turkse rivierkreeften (Astacus leptodactylus) lijken sterk op de Europese rivierkreeft. De Turkse rivierkreeften hebben echter een veel ruwer pantser, dat bezaaid is met kleine knobbeltjes. Verder zijn hun scharen duidelijk smaller dan die van de Europese rivierkreeft. Turkse rivierkreeften zijn doorgaans olijfgroen van kleur, met vaak een roodbruine verkleuring aan de schaaruiteinden. Af en toe kan je lichtblauwe exemplaren aantreffen.
Platform Rivierkreeft
Partners
Projectleiding:
Wageningen Environmental Research
Initiatiefnemer, projectpartner:
Good Fish Foundation
Mogelijk gemaakt door