Nieuws
Het Friesche waterschap geeft aan dat zij de rivierkreeft steeds vaker tegenkomen en dat het daarom tijd werd om een monitoring uit te voeren. Schade ondervinden zij er nog niet van, maar dit kan ook komen omdat ze er nog geen goed zicht op hebben.
In Friesland zelf zijn al langer 3 rivierkreeftvissers actief, dat ze in het gebied zitten was bij de visserij dus wel bekend. Het Waterschap zelf bagitalliseerde de oprukkende rivierkreeften tot voor kort altijd, zo blijkt uit mailwisselingen van Good Fish met het waterschap. Met de start van de monitoring lijkt er een verandering van gedachte te zijn gekomen.
De monitoring vind plaats in de periode mei tot met juli elk jaar tot met 2025. Het is enigszins vreemd dat zij de maanden augustus en september niet ook meepakken, dat zijn juist de maanden waar de rode Amerikaanse rivierkreeft het meest actief is.
Na vangst worden rivierkreeften geëuthanaseerd en vernietigd, jammer, want de rivierkreeften zijn een duurzame bron van eiwitten en kosten hadden kunnen worden bespaard door ze te verkopen.
Benieuwd naar de voortgang van het project? Hou dan de website van Wetterskip Fryslân in de gaten!
Update: Inmiddels heeft het Wetterskip ook geld toegezegd om de exoten, waaronder de Amerikaanse rivierkreeft, actief te bestrijden (link).
Platform Rivierkreeft
Partners
Projectleiding:
Wageningen Environmental Research
Initiatiefnemer, projectpartner:
Good Fish Foundation
Mogelijk gemaakt door