Nieuws

In de pan of op de barbecue. Nederland moet massaal aan de Amerikaanse rivierkreeft om verdere schade aan dijken en biodiversiteit tegen te gaan. Zo schrijft Algemeen Dagblad. In het artikel is te lezen dat vissers grote hoeveelheden rivierkreeft opvissen. 

Over het artikel

In het artikel wat vandaag verscheen in Algemeen Dagblad wordt duidelijk dat ook de vissers zelf zich verbazen over de enorme hoeveelheid rivierkreeft die zij opvissen. Hans van der Laan is als visser al 15 jaar professioneel bezig met de Amerikaanse Rivierkreeft. Van der Laan levert aan de groothandel, die ze weer aan restaurants levert. Volgens de visser is het nu nog te vroeg om in ons land een productielijn op te zetten, omdat het aanbod nog te klein is en ze niet het hele jaar leverbaar zijn.

Rivierkreeft zorgt voor problemen

De Amerikaanse Rivierkreeft heeft in ons land weinig natuurlijke vijanden en plant zich in razend tempo voort. Het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard vindt de situatie zo alarmerend dat het zelf bezig is met een aanvalsplan om de populatie nog enigszins in de hand te houden. De rivierkreeften vormen een probleem, omdat ze waterplanten verknippen die het water helder houden. Als de waterplanten weg zijn, komen alle voedingsstoffen in het water beschikbaar voor algen en blauwalgen. Hierdoor wordt het water troebel en gaat het stinken. Daarnaast graven de rivierkreeften holletjes in onze oevers en dijken, waardoor deze instabiel worden. Dit leidt tot hoge kosten voor het herstel hiervan.

Klik op de afbeelding hiernaast of op deze link om het artikel van Algemeen Dagblad te lezen.

Rivierkreeft artikel in het Algemeen Dagblad