Kennisplatform Rivierkreeft

Waterschappen bundelen krachten en testen Vlaamse krabbensleuf tegen (Californische) rivierkreeft.

Waterschappen de Dommel, Brabantse Delta, en Aa & Maas werken samen tegen de verdere verspreiding van Amerikaanse rivierkreeften. Vooral de Californische rivierkreeft die in het gebied van de Brabantse Delta voorkomt zorgt voor onrust. Deze rivierkreeft zou meer schade kunnen doen en daarom wordt er nu gekeken naar de Vlaamse krabbensleuf.

De krabbensleuf is ontwikkeld door de Vlaamse milieumaatschappij voor hun strijd tegen een andere exoot, namelijk de Chinese wolhandkrab. Zij hebben daarmee al honderdduizenden wolhandkrabben gevangen. Als de rivierkreeft inderdaad al met miljoenen in ons land aanwezig is, zou deze val dus wel eens heel effectief kunnen zijn.

Toch wordt er ook nog steeds ingezet op versterking van het natuurlijk ecosysteem, dit heeft tenslotte ook veel andere voordelen zoals de terugkeer van de otter. De krabbensleuf moet überhaupt nog getest worden om te zien of deze geschikt is voor de rivierkreeft. Echter, wolhandkrabben zijn in Nederland ook een veelvoorkomende exoot dus wellicht kan hij daar altijd nog voor worden ingezet.

Het gehele artikel valt te lezen op het AD via deze link, of klik op de afbeelding hiernaast.