Nieuws

De Amerikaanse staat Oregon heeft maar één inheemse rivierkreeft, nu wordt hij bedreigd door exoot, terwijl hij zelf in Europa gevreest wordt!

In Oregon leeft de Californische (Signaal) rivierkreeft van nature, maar in Europa is het een exoot die vanwege zijn forse formaat gevreest wordt. Toch blijkt hij zelf ook vatbaar voor concurrentie van andere rivierkreeften.

In mei kreeg het Oregon Department of Fish and Wildlife een tip dat er een ongewoon uitziende rivierkreeft was gezien in een kreek rond Lithia Park in Ashland. Biologen van het staatsagentschap zette vallen uit en bevestigden de aanwezigheid van Noordelijke rivierkreeften, die oorspronkelijk uit het Midwesten komen. Dit is de vierde invasieve soort rivierkreeft die nu in de waterwegen van Oregon wordt aangetroffen. Uit steekproeven van ODFW-wetenschappers bleek dat de Noordelijke rivierkreeft zich van het Ashland-kanaal naar Bear Creek bij Medford had verplaatst, 15 mijl verderop, en er werd gevreesd dat ze zich al in de Rogue River zouden kunnen bevinden. Rick Boatner is de coördinator invasieve soorten voor het Oregon Department of Fish and Wildlife, hij vertelt ons hoe de agressieve schaaldieren zich verspreiden in Zuid-Oregon en welke bedreiging ze vormen, niet alleen voor de inheemse Californische rivierkreeft, maar ook voor de bedreigde forel en zalm.

Luister voor meer informatie hier verder, alleen in het Engels.