Nieuws

Nieuwe rivierkreeft toegevoegd aan Europese Unielijst invasieve exoten

2 Augustus 2022 is een nieuwe rivierkreeftsoort toegevoegd aan de Europese Unielijst invasieve exoten, namelijk de Faxonius rusticus, de roestbruine Amerikaanse rivierkreeft. Dit was alweer de derde aanvulling op de exotenlijst die oorspronkelijk in 2016 werd samengevoegd, op de lijst staan nu 41 plantsoorten en 50 diersoorten.

Soorten die op de Europese Unielijst invasieve exoten staan mogen niet meer verhandeld worden en moeten in de natuur worden bestreden of beheerd. Bij OP1 werd er ook nog even op ingegaan door Menno Bentveld bekend van Vroege Vogels, kijk de aflevering hier terug vanaf minuut 41:15.

Niet alle exoten komen automatisch op de unielijst. Het gaat voornamelijk om soorten die zich snel verspreiden en die problemen geven voor mens en natuur. Zo’n soort noemt men dan invasief. Maar zelfs dan komt de soort niet per sé gelijk op de unielijst, dat is te zien aan een andere invasieve exoot in Nederland, namelijk de gestreepte Amerikaanse rivierkreeft, Procambarus acutus. Voor Nederland is dit een invasieve exoot, maar hij komt alleen bij ons voor en staat daarom niet op de Europese Unielijst invasieve exoten. De experts van de NVWA duiden de soort wel aan als potentieel gevaarlijk voor het Nederlandse milieu, maar omdat hij niet op de Unielijst staat gelden niet dezelfde regels voor deze soort als de met de andere Amerikaanse rivierkreeften.

Van de roestbruine Amerikaanse rivierkreeft hoeven wij in Nederland in ieder geval nog weinig te vrezen. Deze soort komt vooralsnog alleen in Portugal en Griekenland voor. De hoop is dan ook dat deze landen de rivierkreeft nog kunnen bestrijden voordat deze heel Europa verovert, net zoals de andere Amerikaanse rivierkreeften in het verleden hebben gedaan.

Ondertussen zullen wij in Nederland de gestreepte Amerikaanse rivierkreeft net als de rode Amerikaanse rivierkreeft moeten gaan vangen en opeten, om te voorkomen dat ook deze kreeft uiteindelijk naar onze buurlanden trekt en alsnog op de Unielijst van invasieve exoten komt. Vangen en opeten die rivierkreeften dus! Gelukkig weten de restaurants de Amerikaanse rivierkreeften steeds vaker te vinden. Wil je het zelf een keer proberen? Klik dan op deze link voor de landkaart met locaties waar in Nederland gevangen Amerikaanse rivierkreeften worden geserveerd.

Voor meer details over de gehele exotenlijst, lees het op de website van de NVWA.