Nieuws

21 April 2021 – Vandaag publiceerde Stichting RAVON in Nature Today een nieuw artikel over de Marmerkreeft en de bedreiging die deze soort vormt voor zeldzame amfibieën in de Overasseltse en Hatertse Vennen. In deze natuurgebieden nabij Nijmegen komen maar liefst elf soorten amfibieën voor, waaronder de bedreigde knoflookpad. Sinds 2018 komen hier ook marmerkreeften voor. 

De marmerkreeft komt sinds 2018 voor in het gebied. Sindsdien heeft de kreeft zich snel vermenigvuldigd en verspreidt over het gebied, onder andere door zich tot wel 150 over land te verplaatsen. Lokaal zijn de kreeften in hele grote aantallen aanwezig schrijvt Stichting RAVON in het artikel in Nature Today; met een schepnet vang je er zo vijftig in een half uur.  De marmerkreeft komt ook in een aantal andere gebieden in Nederland voor, maar alleen in de Overasseltse en Hatertse Vennen is meerdere jaren op rij de voorplanting vastgesteld.

Er zijn zorgen over de aanwezigheid van de marmerkreeft in dit gebied. De kreeften eten zowel planten als dieren en vormt daarmee vermoedelijk een bedreiging voor het voortbestaan van meerdere amfibieën soorten die het gebied rijk is.

Lees het hele bericht in Nature Today via deze link: Nature Today – Marmerkreeft Overasseltse en Hatertse Vennen