Nieuws

Met het afkreeften in de Proosdijvijver in Ede zijn maar liefst 11.000 rivierkreeften gevangen. Er werd gerekend op een grote vangst, maar dit hoge aantal was toch onverwachts.

Eerder vermeldde de nieuwsite Edestad.nl al dat de eerste vangsten hoog waren. Inmiddels is dit aantal flink opgelopen, tot maar liefst 11.0000 in totaal. Een stuk meer dan de 2000 tot 4000 kreeften waar volgens de NOS op gerekend werd. 

De rivierkreeften zijn gevangen door ATKB, in samenwerking met de lokale hangelsportvereniging Voor Ons Plezier. De gemeente Ede en Waterschap Vallei en Veluwe grepen in omdat de waterkwaliteit in de vijver achteruit ging. De rivierkreeften worden nu gevangen om te voorkomen dat de inheemse flora en fauna verder aangetast wordt.

De kreeften uit de Proosdijvijver worden via het visserijbedrijf van Jan en Ramona de Waard uit Lekkerkerk in de markt gebracht. De rivierkreeften zijn voornamelijk in trek bij restaurants. Tegenover Omroep Gelderland vertelde Jan en Ramona de Waard in eerste instantie blij te zijn met deze hoeveelheid rivierkreeften. Helaas bleek een groot deel van de gevangen rivierkreeften niet meer in leven of overleed kort na aankomst. Deze kreeften kunnen niet in de handel gebracht worden. Zonde, want volgens Ramona de Waard zitten nu een aantal restaurants zonder de beloofde rivierkreeft.