Nieuws

In de Krimpenerwaard keert de Partij voor de Dieren zich tegen het wegvangen van Amerikaanse rivierkreeft

De Partij voor de Dieren heeft kritiek op het wegvangen van Amerikaanse rivierkreeft. Het zou op de huidige manier niet werken. De PvdD vind dat het inheemse ecosysteem beter weerbaarder gemaakt kan worden door het uitzetten en aantrekken van roofdieren, bijvoorbeeld door ander maaibeleid.

Lees het artikel in het AD hier.

Het klopt dat het wegvangen zonder extra maatregelen te nemen de rivierkreeft niet compleet doet verdwijnen, dat is ook logisch, want voor een visser is het niet economisch zinvol door te vissen wanneer er nog maar enkelen gevangen worden. Maar om daarom te stoppen met vissen is niet een oplossing, want alleen de weerbaarheid versterken van het ecosysteem heeft ook geen grote kans van slagen, helemaal op de korte termijn. Daarvoor zijn er op dit moment al teveel rivierkreeften in de Krimpenerwaard, daar eet geen roofdier tegenop, aldus ook ecologen van de Krimpenerwaard zelf. 

De beste oplossing is om nauwer samen te werken als waterbeheerder met visser, deze aan te sturen waar te vissen op rivierkreeft en daar eventueel voor te betalen wanneer aan de afzet van rivierkreeft alleen niet meer genoeg kan worden verdiend. Tegelijk kan er ingezet worden op natuurherstel om genoeg roofdieren aan te trekken om zo nieuwe kolonisatie door Amerikaanse riviekreeften te voorkomen.

Hier wordt momenteel nog onderzoek naar gedaan, onder andere in de Molenpolder waarover ook in het artikel gesproken wordt. Daar worden niet alleen waterplanten teruggeplaatst, maar zijn ook de rivierkreeften actief weggevangen. Nota bene met de hulp van Krimpenerwaardse visser Jan de Waard.