Nieuws

In België wordt exotische rivierkreeft bestreden

In het West-Vlaamse Middelkerke zijn marmerkreeften gevonden in een vijver van het park, waarschijnlijk uitgezet uit een aquarium. De marmerkreeft is namelijk een gefokte rivierkreeft voor de aquariumhandel met de unieke eigenschap dat de soort alleen uit vrouwtjes bestaat. De marmerkreeft kan zichzelf bevruchten, waardoor de soort potentieel zeer invasief is.

Gelukkig voor het Middelkerke gemeentebestuur is de marmerkreeft alleen gevonden in deze ene vijver en kan deze nog makkelijk bestreden worden. Volgens het Vlaamse Insitituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) zou de beste optie zijn om de vijver droog te leggen en zo de marmerkreeft makkelijk te vangen, maar dit wil het gemeentebestuur niet, dit zou namelijk de fundering van omliggende huizen kunnen beschadigen. Bovendien zou het afgevoerder water alsnog gecontroleerd moeten worden op kreeften.

Daarom is met de INBO en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) naar alternatieven gezocht. Nu is besloten de rivierkreeft met fuiken te vangen in combinatie met het uitzetten van spiegelkarper en kwabaal om de rivierkreeft op te eten. De hoop is zo de rivierkreeftpopulatie te verdelgen.

Lees het artikel van nieuwsblad.be hier.