Nieuws

Gekookte rivierkreeft lift mee met garnalen naar pellerij!

Voor het eerst gaat er in Nederland een flinke lading Amerikaanse rivierkreeft gekookt richting een pellerij. Daarmee is een grote stap gezet in de marketing mogelijkheden van de in Nederland gevangen exoot. Een groot succes wat Good Fish dan ook toejuicht! Want een levende rivierkreeft zal niet snel in de supermarkt te vinden zijn, maar bakjes met voorverpakte staartjes, die staan er al wel. Nu komen ze alleen nog uit Spanje of zelfs China, maar in de nabije toekomst zouden ze zomaar uit Nederland kunnen komen.

Dit is te danken aan Aquamossel-Triton en Zeelandia’s garnalen, deze bedrijven zijn vooral bekend van de mosselen en garnalen, maar hebben zich sinds kort ook gericht op Amerikaanse rivierkreeft. Aan grote hoeveelheden rivierkreeft konden ze nog niet komen, maar dankzij een open samenwerking met Crawfish Farm Holland, werden ze gewezen op een grote vangst uit de Molenpolder. Daar vist ATKB namens de lokale waterbeheerders al enkele jaren voor onderzoek op rivierkreeft de wateren leeg. Dit om aan te tonen dat actief wegvangen nut heeft om de exoot te bestrijden(1).

Deze flinke lading rivierkreeft was een mooi begin om, na te zijn gekookt, de vrachtwagen in te gaan richting Marokko. Vergeleken met de ladingen garnalen die richting Marokko gaan, zijn deze hoeveelheden nog kleinschalig. De rivierkreeften kunnen dan ook makkelijk meeliften op deze vrachtwagen, er is zelfs nog ruimte voor meer. En door het meeliften wordt de carbon footprint van de rivierkreeft toch nog enigszins gedrukt.
Het liefst zou Good Fish als milieuorganisatie zien dat de rivierkreeft lokaal werd gepeld, maar wij begrijpen dat voor Aquamossel-Triton en Zeelandia’s garnalen de prijs ook aantrekkelijk moet blijven. Daarnaast is uitbreiding van de marktmogelijkheden nodig om de visserij op rivierkreeft te stimuleren, om zo de schade die door deze exoot aan het inheemse milieu wordt veroorzaakt in te perken.

Nieuwe afzetmogelijkheden

Naast de waterbeheerders van de Molenpolder zijn er ook anderen die onderzoek doen naar het wegvangen van rivierkreeft. Deze partijen zitten vaak met grote ladingen rivierkreeft waarvan ze niet goed weten wat ze ermee moeten doen. Zo hoor je weleens dat rivierkreeft aan dierentuinen wordt gegeven, maar ook die kunnen de grote hoeveelheid gevangen rivierkreeft niet opvangen. Dit maakt de waterbeheerders huiverig om op nog grotere schaal rivierkreeft, ter bescherming van de natuur, weg te vangen. Met de samenwerking van Aquamossel-Triton en Zeelandia’s garnalen kunnen waterbeheerders die hoeveelheden wel kwijt en kunnen ze vissers gaan stimuleren meer te vissen.

Tevens geeft Aquamossel-Triton en Zeelandia’s garnalen aan dat dankzij het gebruik van hun gepatenteerde watertanks, de rivierkreeften zowel levend als gekookt kunnen worden vermakt, en dan zowel ongepeld als gepeld verpakt. Vissers kunnen hierdoor een nieuwe afzetmogelijkheid realiseren. Zo ook voor de niet rode Amerikaanse rivierkreeft. Naast de bekende rode Amerikaanse rivierkreeft zitten er namelijk nog vijf Amerikaanse rivierkreeften als exoot in Nederland(2). Deze zijn echter minder makkelijk te vermarkten omdat zij niet de mooie rode kleur hebben wanneer zij nog niet zijn gekookt. Aan een gepeld staartje is het verschil echter niet te zien!