Europese Rivierkreeft
Er zijn meerdere oorzaken voor de achteruitgang van de Europese rivierkreeft. In Nederland komt dit voornamelijk door de achteruitgang van de waterkwaliteit en verlies van geschikt habitat.
Door de introductie van exotische rivierkreeften in Nederland kon de kreeftenpest (Aphanomyces astaci) zich sneller verspreiden. Waarschijnlijk heeft de kreeftenpest bovenop de slechte waterkwaliteit en verlies van habitat ervoor gezorgd dat de Europese rivierkreeft in Nederland vrijwel helemaal verdwenen is. Amerikaanse rivierkreeften zijn beter bestand tegen de kreeftenpest en gaan er alleen dood aan wanneer ze al een zwakke gezondheid hebben. De Europese rivierkreeft is gevoeliger voor de kreeftenpest. Onderzoekers van Wageningen Environmental Research doen onderzoek naar de mogelijkheid van het creëren van een bronpopulatie Europese rivierkreeft om de soort te herintroduceren in Nederland.
Ecologie
De Europese rivierkreeft is te herkennen aan de roodkleurige onderkant van zijn scharen en poten. De bovenkant is bruin tot olijfgroen gekleurd, blauwe exemplaren worden ook aangetroffen. De Europese rivierkreeft komt vooral voor in koel, zuurstofrijk en onvervuild water en zijn vooral ’s nachts actief . Ze zijn omnivoor, ze eten (water)planten, ongewervelden, organisch materiaal en aas. Overdag verschuilen ze zich tussen begroeiing of in holletjes tussen wortels en stenen.
Mannetjes kunnen tot 16 cm lang worden, vrouwtjes zijn doorgaans kleiner. Ze worden tot wel 15 jaar oud en zijn na 3 tot 5 jaar geslachtsrijp. De paartijd is tussen oktober en november wanneer de watertemperatuur daalt. De vrouwtjes dragen tussen de 80 tot 200 bevruchtte eitjes gedurende 5 maanden onder de staart. De eitjes komen rond mei uit waarna de jongen nog enkele maanden onder de staart verblijven.
Predatoren van de Europese rivierkreeft zijn reigers, otters, muskusratten, paling, snoek en baars. Kannibalisme is een belangrijk mechanisme onder rivierkreeften om de populatie te reguleren. Een rivierkreeften populatie bestaat voornamelijk uit volwassen exemplaren, de volwassen dieren consumeren de jongen in de populatie.
Rivierkreeften vormen een belangrijke schakel in het voedselweb doordat ze dieren eten en zelf geconsumeerd worden. Ook hebben ze door hun graafactiviteiten een directe invloed op hun leefomgeving en daarbij het ecosysteem.
Menselijk gebruik
De Europese rivierkreeft was een zeer geliefd product voor consumptie. Nu is de consumptie van de Europese rivierkreeften het grootst in Finland en Zweden. In Zweden worden zelfs rivierkreeftfeesten gehouden. Ook in Noorwegen, Duitsland en Italië wordt er op de Europese rivierkreeften gevist, ook worden ze gekweekt. Traditioneel worden juvenielen opgekweekt en als volwassen exemplaren uitgezet in het wild waarna ze weer gevangen worden voor consumptie. In Nederland is de Europese rivierkreeft een beschermde soort en wordt er niet meer op gevist. Dit terwijl de Europese rivierkreeft ook in Nederland een algemene soort was.
Bronnen:
Ottburg, F. G. W. A. en Roessink, I (2012). Europese rivierkreeften in Nederland. Vaststellen, veiligstellen, versterken en veilige leefgebieden. Alterra-rapport 2341, Alterra Wageningen UR. Download hier: Europese rivierkreeften van Ottburg & Roessink.
Alle gebruikte documenten op deze website kun je via de pagina informatiebronnen vinden en downloaden.
Platform Rivierkreeft
Partners
Projectleiding:
Wageningen Environmental Research
Initiatiefnemer, projectpartner:
Good Fish Foundation
Mogelijk gemaakt door