Nieuws
EenVandaag maakte een rapportage over de Amerikaanse rivierkreeft. Waterschap Zuiderzee komt aan bod, waar ze Waardenburg ecology een nieuwe kreeftenval hebben laten ontwikkelen. Ook Wageningen Environmental Research’s Ivo Roessink komt aan bod en legt uit waarom de rivierkreeften zo’n groot probleem zijn geworden.
Wat blijkt, in Nederland zijn we simpelweg te laat begonnen met het bestrijden van Amerikaanse rivierkreeften. Ze zijn inmiddels al decennia in Nederland en planten zich te snel voort. Alleen afgesloten gebieden zou je kreeftvrij kunnen houden, maar voor de rest van Nederland geldt dat alleen via beheer de schade beperkt kan blijven.
Waterschappen zoals Zuiderzee klagen dat ze de rivierkreeft niet zelf mogen vangen, maar dat alleen beroepsvissers de Amerikaanse rivierkreeften mogen afvoeren. Daarom zetten ze nu een nieuwe kreeftenval in, die de rivierkreeft niet vangt, maar verzameld in een bak waar reigers en andere watervogels de rivierkreeft makkelijk zouden kunnen opeten. Of dit in de praktijk ook zo werkt is maar zeer de vraag, aldus Ivo Roessink. Waarom waterbeheerders het inhuren van beroepsvissers blijven vermijden, terwijl dit de enige bewezen directe invloed heeft op de rivierkreeftpopulatie, is voor milieuorganisatie Good Fish onbegrijpelijk.
Lees het hele artikel hier, of kijk de rapportage.
Platform Rivierkreeft
Partners
Projectleiding:
Wageningen Environmental Research
Initiatiefnemer, projectpartner:
Good Fish Foundation
Mogelijk gemaakt door