Nieuws
Gebruik van de rivierkreeftkaart
Op de kaart vind je als consument de gegevens van vissers, restaurants en leveranciers. Je kunt direct bij de visser bestellen door te bellen of te mailen. Consumenten kunnen ook terecht bij een aantal restaurants, waaronder Restaurant Fuiks of bij de Makro. De kaart is interactief en kan ten alle tijden worden aangepast en aangevuld. Wanneer nieuwe vissers en restaurants zich aanmelden, kunnen deze direct op de kaart geplaatst worden.
Vissers enthousiast over rivierkreeftkaart
De vissers zijn enthousiast over de rivierkreeftkaart. Een aantal vissers geven aan dat er sinds de lancering van de rivierkreeftkaart meer vraag vanuit de consument naar rivierkreeft is ontstaan. De kaart is dit jaar verder uitgebreid met vissers en locaties waar je de rivierkreeften kunt kopen. Met de kaart hoopt Good Fish consumenten te stimuleren tot de consumptie van rivierkreeft.
“We zien dat de vraag groter wordt op het moment dat we dit faciliteren met de rivierkreeftkaart. We stimuleren consumenten om veel rivierkreeft te eten en op deze manier wordt dat bereikbaar!”, aldus één van de rivierkreeftvissers
Rivierkreeft is een goede keus
We hebben in Nederland een overvloed aan rivierkreeften. Ze zorgen voor allerlei problemen met de waterkwaliteit en biodiversiteit in onze wateren. Het wegvissen van deze kreeften kan de verdere groei en verspreiding tegengaan. In de proosdijvijver in Ede werden deze zomer maar liefst 11.000 rivierkreeften gevangen. Wat te doen met deze en alle andere kreeften in onze wateren? Opeten! Vissen op rivierkreeften gebeurt door lokale beroepsvissers met korven en fuiken. Deze geven vrijwel geen habitatschade en er zijn meer dan genoeg kreeften, sterker nog, ze moeten massaal gevist worden. Rivierkreeft uit Nederland scoort groen op de VISwijzer; een goede keuze dus!
“Door rivierkreeften uit Nederland te eten, ontstaat er als het ware een win-win situatie. Als consument heb je een lekker en duurzaam product, en je helpt tegelijkertijd de natuur en lokale beroepsvissers een handje” aldus projectleider Irene Kranendonk, Good Fish.
Rivierkreeft in de supermarkt NIET duurzaam
Veel consumenten kennen alleen de rivierkreeften uit de supermarkt. Maar hier worden rivierkreeften verkocht uit China, waar ze op een niet-duurzame manier gekweekt worden. Dat is natuurlijk niet logisch! Waarom rivierkreeften uit China importeren, als exact dezelfde soort hier zo veel voorkomt?
De kaart
Bekijk hieronder de kaar met rivierkreeften verkooppunten of klik hier om de kaart op groot scherm te gebruiken!
Kijk voor meer informatie pover het project, rivierkreeftenvissers en lekkere recepten op https://www.goodfish.nl/rivierkreeft/
Platform Rivierkreeft
Partners
Projectleiding:
Wageningen Environmental Research
Initiatiefnemer, projectpartner:
Good Fish Foundation
Mogelijk gemaakt door