Nieuws
De overlast die de Rode Amerikaanse rivierkreeften in de Proosdijvijver veroorzaken zijn nu nog te overzien, maar om te voorkomen dat de inheemse flora en fauna in de vijver wordt aangetast, wordt er actie ondernomen.
De Proosdijvijver in Ede is een van de eerste plekken in Nederland waar een maand lang actief en op grote schaal op de rivierkreeft wordt gevist. Dat is een gemeenschappelijk project tussen de gemeente Ede en Waterschap Vallei en Veluwe, zo schrijft Omroep Gelderland. De gevangen rivierkreeften worden via een beroepsvisser in de handel gebracht, voornamelijk naar restaurants. De Rode Amerikaanse rivierkreeften zijn namelijk erg lekker.
Fabrice Ottburg van de Wageningen Universiteit vertelt hoe de rivierkreeften in deze en andere gebieden terecht komen, namelijk door menselijk toedoen. “Er zijn mensen die een kreeftje kopen voor hun aquarium of tuinvijver. Op een gegeven moment lopen deze kreeften de tuin uit en de sloot in. Of ze worden gedumpt, dat gebeurt natuurlijk ook.”
Lees hier het artikel en bijbehorende video van Omroep Gelderland.
Platform Rivierkreeft
Partners
Projectleiding:
Wageningen Environmental Research
Initiatiefnemer, projectpartner:
Good Fish Foundation
Mogelijk gemaakt door