Wet- en Regelgeving
Onderdeel van deze verordening is de EU Unielijst van invasieve soorten. De Unielijst is onderdeel van de verordening en is ontwikkeld om het probleem van invasieve soorten in Europa zo effectief mogelijk aan te pakken. Deze verordening schrijft voor dat het verboden is om een invasieve soort, genoemd op de Unielijst, te houden, te kweken, verhandelen, gebruiken, vrijlaten of invoeren, uitvoeren of doorvoeren.
Op deze Unielijst staan onder andere de Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft (Orconectus limosus), de Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft (Orconectus virilis), de Californische rivierkreeft (Pacifastacus leniusculus), de Rode Amerikaanse rivierkreeft (Procambarus Clarkii) en de Marmerkreeft (Procambarus fallax forma virginalis).
Visserijwet
In de Visserijwet zijn de regels, voorwaarden en condities vastgelegd voor de visserij. Deze gelden ook voor binnenvissers die eigenaar zijn van het visrecht, deze huren, of via andere schriftelijke toestemming vissen. Tussen de visser en watereigenaar kunnen extra afspraken gemaakt worden wat betreft het uitoefenen van de visserijactiviteiten. Deze afspraken worden getoetst door de Kamer voor de Binnenvisserij. Volgens de Visserijwet moet een beroepsvisser minimaal 250ha wateroppervlak beheren en een inkomen van 8500 euro genereren uit eigen vangst om met beroepsvistuigen te mogen vissen. Voor samenwerkingsverbanden van vissers (coöperaties) is dat 83 hectare per aangesloten visser.
Verantwoordelijkheid waterkwaliteit
De watereigenaar is verantwoordelijk voor het kwantitatief en kwalitatief waterbeheer. Dit houdt in dat zij verantwoordelijk zijn voor een ecologisch gezond watersysteem, inclusief de visstand. Het Kaderrichtlijn Water is sinds 2000 ingevoerd om vanaf 2015 de chemische en ecologische toestand van Europese wateren te verbeteren. Hiervoor zijn per land bepaalde chemische en ecologische doelen gesteld die behaald dienen te worden.
De eigenaar van een water kan een vergunning afgeven voor visserijactiviteiten. Dit kan een algeheel visrecht zijn of opgesplitst zijn in een aal visrecht, schubvis visrecht en kreeft visrecht. De watereigenaar kan de vergunningen afgeven aan sport- en of beroepsvissers.
Activiteiten van de rivierkreeften kunnen de waterkwaliteit negatief beïnvloeden en daarmee het halen van de doelen in de weg staan. Wanneer dit het geval is, kan de aanwezigheid van de invasieve rivierkreeften het behalen van de KRW doelen belemmeren.
Voor de invasieve rivierkreeften en de Chinese wolhandkrab is in 2016 een vrijstelling gekregen op enkele onderdelen uit de verordening. Deze vrijstelling houdt in dat de soort wel bevist, levend verhandeld en geconsumeerd mag worden. Hiertoe is besloten omdat deze soorten op een andere manier niet kosteneffectief beheerst kunnen worden. Met deze vrijstelling mag bevissing ingezet worden als beheersmaatregel zolang dit onderdeel is van een beheerprogramma. Het wegvangen van deze soorten kan een cruciale rol spelen in het inperken van de schade die de soorten toebrengen.
Een waterbeheerder kan de visrechten over het water wat ze bezit verhuren. De huurder van het visrecht, meestal een sportvisserijorganisatie of beroepsvisser, is dan bevoegd om het beheer van de visstand uit te voeren. De waterbeheerder kan ook besluiten om het visrecht zelf te behouden en middels vergunningen toestemming verlenen om te vissen. Wanneer er via vergunningen gevist wordt, blijft de eigenaar van het water visrechthebbende en visserijbeheerder. Wanneer het visrecht niet in het bezit is van de waterbeheerder, kan de beheerder geen invloed uitoefenen op het visserijbeheer en dus ook niet op de visstand. Dit terwijl de waterbeheerder wel verantwoordelijkheid heeft over de visstand. In het schema linksonder zie je de verschillende manieren waarop het visrecht verhuurt kan worden door de waterbeheerder aan een beroeps- of sportvisser.
Bronnen:
Adviesnota beleid waterbeheer-visstandbeheer. Een gezamenlijke uitgave van Unie van Waterschappen, Sportvisserij Nederland en Combinatie van Beroepsvissers. April 2006. Download hier de UvW & SVN Adviesnota.
EU-exotenverordening 1143/2014: Europese Parlement en de Raad van de Europese Unie (EU) (2014). Verordening (EU) nr. 1143/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2014 betreffende de preventie en beheersing van de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten. Download de EU Unielijst van exoten hier.
Alle gebruikte documenten op deze website kun je via de pagina informatiebronnen vinden en downloaden.
Platform Rivierkreeft
Partners
Projectleiding:
Wageningen Environmental Research
Initiatiefnemer, projectpartner:
Good Fish Foundation
Mogelijk gemaakt door