Nieuws

Eerste rivierkreeftkwekerij in China ASC gecertificeerd

De Chinese aquacultuurgigant Zhanjian Guolian Aquatic Products is het gelukt om als eerste ASC gecertificeerd te worden voor hun rode Amerikaanse rivierkreeft kwekerijen bij de Zhixi Rivier in Yiyang, Hunan. 

De faciliteit kweekt de rivierkreeften in vijvers en rijstvelden aangesloten op de lokale rivier. Jaarlijks produceren zij 2000 ton rivierkreeften op ongeveer 140 hectare. Het ASC keurmerk wordt door de Good Fish gezien als een degelijk keurmerk en gesteund. ASC kwekerijen moeten voldoen aan strengere regels dan reguliere kwekerijen en daarmee zou de ASC gekweekte rode Amerikaanse rivierkreeft beter zijn dan de ongecertificeerde rivierkreeft uit China.

In China gekweekte Amerikaanse rivierkreeft scoort normaal rood op de VISwijzer van Good Fish. Rede voor de rode score op de VISwijzer is de hoeveelheid nutriënten die bij massale aquacultuur vrijkomt waarmee het afvalwater een gevaar kan vormen voor de waterkwaliteit. Ook het doden van inheemse roofdieren die de rivierkreeft kunnen opeten, het gevaar voor ontsnappingen en de verspreiding van ziektes tellen mee voor een rode score.

In het ASC rapport, op deze pagina te downloaden, wordt vermeld dat de waterkwaliteit van het afgevoerde water van goed genoege kwaliteit is en geen gevaar vormt voor de kwaliteit van het drinkwater in de buurt. Anti-roofdier maatregelen worden niet genomen omdat er geen roofdieren zouden zijn, ook zijn er anti-ontsnappingsmaatregelen genomen. Echter onderschrijft het ASC rapport ook dat er op minimaal één plek anti-ontsnappingsmaatregelen ontbreken, en dat ziektes ook hier op de loer liggen. Daarmee doet deze ASC gecertificeerde rivierkreeftkweker het beter dan de gemiddelde Chinese rivierkreeftkweker, maar is niet per sé duurzamer dan de op de VISwijzer groen scorende Amerikaanse rivierkreeft gevangen in Nederland, Spanje, of Amerika.

Lees meer detail in het nieuwsbericht van Undercurrent news hier, of klik op de afbeelding hiernaast.