Nieuws

Op 26 juli 2021 onstond een lek in een dijk in Reeuwijk. Naast een aantal ondergelopen weilanden en geëvacueerd vee bleef de schade gelukkig beperkt. Er wordt gezocht naar de oorzaak van het gat van enkele meters breed. Een boer vermoed dat rivierkreeften hier een rol in spelen. Wetenschappers wachten eerst de resultaten van het onderzoek af.

Mogelijk, maar onwaarschijnlijk

Er wordt druk gezocht naar de oorzaak van de dijkdoorbraak in Reeuwijk in de ochtend van 13 juli, zo schrijven onder andere de NOS en nu.nl. RTL Nieuws maakte ook dit item in de uitzending van 26 juli (minuut 3:45 – 7:20).

Alhoewel het onderzoek nog in volle gang is, verdenkt een boer van wie het weiland is ondergelopen rivierkreeften ervan de lek te hebben veroorzaakt. Ook omwonenden die vaak  de rivierkreeften tegenkomen, denken te weten dat de beestjes de boosdoener zijn. Rivierkreeften komen inderdaad veel voor in het gebied in Reeuwijk. Maar of deze doorbraak ook inderdaad door rivierkreeften is veroorzaakt is allerminst zeker, zo vertelt ook Ivo Roessink van Wageningen Environmental Research.

Dan rivierkreeften graag holletje graven in oevers en dijken is bekend, maar dat deze gangenstelsels ook daadwerkelijk een lek kunnen veroorzaken is niet waarschijnlijk. Dit is ook nog nooit eerder voorgekomen in Nederland. Maar, aangezien het onderzoek nog in volle gang is kan dit niet worden uitgesloten.

Klik op de afbeelding hiernaast of op deze link om het artikel van de NOS te lezen.