Nieuws

RAVON zoekt waarnemingen voor onderzoek naar impact uitheemse rivierkreeften op amfibieën!

Nature Today bericht over de vraag van RAVON naar meer data van de Amerikaanse Rivierkreeften en hun effect op de Nederlandse amfibiepopulaties. Dat de kreeften een grote impact kunnen hebben op ecosystemen en inheemse soorten is bekend. Naar de specifieke effecten op amfibieën in Nederland is nog weinig bekend. Om dat in kaart te brengen kunnen ze jouw hulp gebruiken!

Onderzoeken uit het buitenland laten zien dat ook amfibieën nadelige gevolgen kunnen ondervinden van uitheemse rivierkreeften. Zo zorgt de rode Amerikaanse rivierkreeft in Noord-Italië voor het verdwijnen van alle inheemse salamanders op plekken waar de soort voorkomt. In Spanje nemen aantallen inheemse amfibieën ook gestaag af na vestiging van deze uitheemse rivierkreeft in hun voortplantingswateren. Zie bijvoorbeeld deze studie uit 2003, waar het verdwijnen van amfibieën zijdelings wordt genoemd.

Waarnemingen gezocht voor Nederlands onderzoek

Ravon vraagt iedereen die voorbeelden heeft van de impact van uitheemse rivierkreeften op amfibieën mee te helpen door hun enquête in te vullen. Observaties van predatie door kreeften op amfibieën zijn zeer welkom, maar ook situaties waar juist bekend is dat ze zonder problemen naast elkaar kunnen leven zijn interessant.

Doe mee aan de enquête en geef je observaties door