Rivierkreeft gevonden?

Heeft u een rivierkreeft gevonden? Laat hem rustig zijn gang gaan en verplaats hem vooral niet, dat is verboden. Het is niet toegestaan om rivierkreeften te vangen, te verhandelen of te verplaatsen als je hier geen vergunning voor hebt. Als u een rivierkreeft tegenkomt op straat, in uw tuin of aan uw hengel kunt u hem het beste laten gaan of terugzetten waar u hem gevonden heeft. Rivierkreeften zijn niet gevaarlijk of giftig en ze zullen geen mensen of huisdieren aanvallen. Wel kunnen rivierkreeften redelijk agressief reageren wanneer ze benaderd worden.

Verschillende websites en database’s houden waarnemingen van allerlei diersoorten bij, waaronder de rivierkreeft. U kunt uw waarneming uploaden op bijvoorbeeld www.telmee.nl en www.waarneming.nl zodat we een beter beeld krijgen van waar welke soorten rivierkreeften voorkomen in Nederland en hoe ze zich verspreiden.

De rivierkreeft die u heeft gevonden is een invasieve soort, een van de 5 soorten Amerikaanse rivierkreeften of de Turkse rivierkreeft. De Europese rivierkreeft is niet een exoot, maar deze bijna nergens meer voor. Dat het een invasieve soort is betekent dat het een soort is die men niet mag vangen, transporteren, meenemen of uitzetten. Bekijk welke rivierkreeft het is op de pagina: soorten identificatie!